måndag 9 juni 2014

Preventivmedel

SKYDD MOT GRAVIDITET





P-ring - Är en rund mjuk gummibit som man sätter i slidan. Den inne håller  två olika hormoner: östrogen och gestagen och dom gör så att man inte får ägglossning och då inte blir gravid. Ringen ska vara inne i slidan i 3 veckor och den fjärde ska man ta ut den och då får man mens.
Men kan få finnar vilket är en nackdel men det finns fler fördelar också exempel man är särker att man inte blir gravid,det gör inte ont att ha den….



P-stav -  Ett skydd som ser ut som en tändsticka och man sätter den under huden vid armen. När man börjar med p stav så kan man få ont i anken och få mindre sexlust det är därför man ska använda den under längre tid.



P-piller - Man äter en tablett med hormonerna gestagen och östrogen. Det gör att man inte får ägglossning och därför inte heller kan bli gravid. Man ska ta det varje dag, annars blir man utan skydd i ca en vecka.



P-plåster - Det är ett 5x5 cm stort beiget plåster som är ett preventinmedel för tjejer. Man ska sätta plåstret var som helst på huden förutom på brösten. När man byter plåster ska man också byta ställe där man sätter plåstret. Man har plåstret i en vecka innan man byter. Man ska ha plåstret i tre veckor, och den fjärde veckan har man mensen, och då har man inte något plåster.



Kopparspiral - Den ser ut som ett litet “T” och är gjort av plast. Runt skaftet är en tunn koppartråd lindad, och detta är ett väldigt säkert skydd mot oönskad graviditet. Detta är en sorts sprial, den andra sprialen är en hormonspiral som innehåller hormonet gestagen.



Minipiller - Det är ett piller som tjejer ska ta varje dag. Det innehåller bara hormonen gestogen. Om man tar pillret vi samma tidpunkt varje dag så är man säker från att bli gravid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar