måndag 9 juni 2014

Olika könssjukdomar

KÖNSSJUKDOMAR




Bakterie - Man kan bota, ändras inte så dom känns igen, är som ett djur som delar på sig så blir det bara mer och mer, organismer, behöver antibiotika (t.ex. penicillin)

Virus - Man kan inte bota, ändras om så att immunförsvaret inte “känner igen”, dom måste in i ett annat djur/männsika för att dom ska kunna sprida sig exempel celler, cellerna skapar nya virus,

Parasit -  Ett djur som lever i människan, äter inuti oss,


Man kan bota bakterier men inte virus



OLIKA KÖNSSJUKDOMAR


Klamydia, Gonorré, Herpes, Kondylom, Syfilis, HIV, Skabb, Flatlöss, Hepatit



HIV/AIDS - Immunförsvaret bryts ner, virus, man får andra sjukdomar.


Klamydia - Det är en bakteriesjukdom. Det är vanligt att man inte får symptom, men om man får det så kommer dom ca 3 veckor efter att man blivit smittad. Hos både kvinnor och män är ett vanligt symptom att det svider när man kissar. Man kan också få flytningar. Man behandlas med antibiotika, och man bör inte ha samlag innan hela behandlingen är över.


Gonorré - Denna sjukdomen smittas via analsex och även munsex. Den orsakas av en bakterie. Man kan ha gonorré utan att man vet om det, eftersom man ibland inte får några symptom. Oftast får män symptom, men inte kvinnor. Symptomen kan vara att det svider när man kissar, eller flytningar från ändtarmen. Man behandlas med anitbiotika, och man får inte ha samlag innan man är smittfri.


Herpes - Det finns två olika typer av herpes. Herpes 1 är att man har ont runt munnen och får sår och det finns en annan som heter Herpes 2 och det är en sjukdom som finns i underlivet. Det smittas om man har sex. Det finns vissa symptom. Sår, ömhet och att det gör ont när man kissar. Även ifall man blir frisk så kommer exempel såren alltid att finnas kvar, fast det kommer ej att göra ont.


Kondylom - Det är den vanligaste sjukdomen och det smittar oftast unga. Det är en virussjukdom. Man får oftast vårtor och det kan komma lite när som helst. Vanligtvis kommer det några veckor efter. Detta är en sjukdom som går bort av sig själv. På vissa människor kan det ta längre tid en på andra.


Syfilis - Det är en bakteriesjukdom som smittas via analsex och det kan även smittas via munsex. Det är en ovanlig sjukdom, men antalet smittade har ökat dom senaste åren. Om man blir smittad får man sår vid munnen eller ändtarmsöppningen. Om man inte botas kan man få feber, bli trött eller huvudvärk. Man behandlas med anitbiotika.


Skabb - Det är små djur som sitter sig på huden och gräver hål. Detta är en parasit. Dom lägger sina ägg och man kan se det klart och tydligt. På en vanlig människa finns det ungefär 10 djur men på en äldre eller en person med dåligt immunförsvar kan man ha flera hundratals. En symptom är knåda. Det kan smitta på massor utav olika sätt exempel sex, hålla hand eller att sova i samma säng. Det finns en smörja man kan köpa. Annars får man gå till en läkare. Det är viktigt att en läkare kollar på dig innan du köper medicinen för att klådan kan vara något annat.


Flatlöss - Det är löss som finns i underlivet, och det är platta löss. Det är en parasit. Man kan få det på allt hår på kroppen. Det finns schampo man kan köpa för att behandla det.


Hepatit - Detta är en virussjukdom som ger en inflammation i levern. Den smittas om man har sex eller om man byter blod, eller kanske om man använder en spruta som någon smittad har haft. Det finns tre saker som händer dom flesta när man blivit smittad. Först känns det som om man får influensa. Man blir trött, får huvudvärk och feber, och man får värk i kroppen. I steg två brukar man tappat matlusten och kräkas. Sen får huden och ögonvitorna en gulaktig färg. När färgen ökar börjar dom andra symptomen försvinna, förutom tröttheten. Sjukdomen går oftast över av sig själv, så man behandlar den inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar