söndag 1 december 2013

NO fördjupningsuppgift - Telefonen

Telefonen har utvecklats mycket sen den först kom, på 1870-talet. Telefonen användes först bara för att tala till varandra när man var långt ifrån varandra.
Mannen som presenterade telefonen hette Alexander Graham Bell. Alexander blev väldigt rik på grund av sin uppfinning, och använde mycket av pengarna till forskning.

ÄLDRE TELEFONER OCH MOBILTELEFONER
Dåtidens telefoner var tvungna att vara sammankopplade med varandra, och därför behövdes en kabel.
Under 1900-talet började telefonerna kopplas automatiskt.

Dom första mobiltelefonerna började komma under slutet av 1900-talet, och dom var väldigt stora.
Mobiltelefonerna utvecklades snabbt, minskade i storlek, och blev mer effektiva. Runt år 2000 hade mobilerna utvecklats mycket, om man kunde nu skicka sms, mms, ta bilder och ha musik på telefonen.

HUR FUNGERAR TELEFONEN?
Telefonens viktigaste delar är en mikrofon, en högtalare, en omkopplare och en s.k. Duplex Coil. I mikrofonen pratar man och i högtalaren hör man den personen man pratar med. Omkopplaren gör så att man kopplas upp på ett nätverk när man lyfter öppnar telefonen, och kopplar ner det när man stänger telefonen. En Duplex Coil gör så att man inte hör sin egen röst som ett eko när man pratar med någon i telefon.
Ljud är ju vågor, och när telefonens membran vibrerar kopieras ljudvågorna. Ljudvågorna omvandlas till elektrisk ström och blir ettor och nollor. Man säger att signalen kodas digitalt, och förr i tiden kodades den analogt, d.v.s. utan ettor och nollor.




KÄLLOR:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Telefon
http://www.ne.se/enkel/telefon
http://www.ne.se/enkel/alexander-graham-bell
http://www.mimersbrunn.se/Allmaen_fakta_om_telefonen_14460.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar