onsdag 11 december 2013

Ljusets reflektion - frågor

1. Rita en bild som beskriver hur en ljusstråle reflekteras i en plan spegel. Markera infallsvinkel, reflexions­ vinkel och normal.




2. Vad menas med att ljusstrålar är parallella?
När ljusstrålarna inte nuddar varandra, utan går i raka linjer bredvid varandra. 

3. Vad är skillnaden mellan speglande och diffus reflexion?
Diffus reflektion sker på en skrovlig yta, och ljusstrålarna flyger iväg åt lite olika håll. När det är en speglande reflektion sker det på en plan och blank yta, och ljusstrålarna reflekteras parallellt. 

4. Förklara reflexionslagen.
Ljusstrålarna som reflekteras i en spegel har en vinkel när dom träffar spegeln. När dom reflekteras och studsar ut har dom samma vinkel. Om man står på sidan av spegeln så ser man alltså i samma vinkel, fast åt andra hållet. Ljusstrålarna kan inte reflekteras rätt ut från spegeln om dom kom från sidan, utan har alltid samma reflektionsvinkel som dom har infallsvinkel.



5. Hur ser konkava och konvexa speglar ut och vad kan man använda dem till? 
En konkav spegel är inåtvänd och det är den spegeln som gör förstoringar, om man är nära. Är man långt ifrån den konkava spegeln kommer man däremot upp-och ner-på. 
Konvexa speglar är utåtvända, och ger en fisheye-effekt. Speglarna används i t.ex. parkeringshus och olika butiker. Dom används för att man ska få bättre sikt över området. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar