måndag 2 december 2013

De mänskliga rättigheterna - Kyros, problem m.m

HISTORIA - KYROS II
Kyros II var år 539 f.kr. antika Persiens första kung. Som kung hade han många slavar, men en dag bestämde han sig för att frige allihopa. Han sa att alla människor var lika mycket värda, man som kvinna, och att alla skulle få tro på vilken religion som man vill. Med kilskrift skrevs detta ner på en cylinder av torkad lera, och den cylindern är idag känd som "Kyros cylinder" eller "Kyruskrönikan". Cylindern har utsetts till världens första kända skrift om de mänskliga rättigheterna. 
Kyros idé spred sig, till t.ex. Rom, Grekland och Indien. När det här spred sig började rättigheterna kallas för "naturliga lagar". 

PROBLEMET - RÄTTIGHETERNA FÖLJS INTE
Ett problem vi har nu med de mänskliga rättigheterna är att alla inte följer dom. Alla bryter mot rättigheterna hela tiden, men på olika nivåer. T.ex. så misshandlas/torteras människor i över 81 länder, och kvinnor har inte samma rättigheter i alla länder. I många länder finns det inte heller yttrandefrihet, och pressen kanske inte är fri. 

De mänskliga rättigheterna är i nuläget mer önsketänkande än verklighet, trots att det är 60 år sedan dom tillkännagavs. Under alla åren har det givetvis gjorts framsteg, men det är inte tillräckligt bra än, eftersom många av alla rättigheter fortfarande bryts i många länder. 


PROBLEMET - VARFÖR TROR JAG ATT DETTA HÄNDER
T.ex. misshandel och liknande tror jag sker, därför att människor med en viss makt värdesätter sig själva före andra. Människor med makt tänker mycket på pengar, och även sig själv, men också att få ännu mer makt. 

I länder där det finns diktatur händer sådant här ofta, och jag tror att det är för att ledarna vill visa vad dom kan gör mot människorna, med hjälp av deras makt. Att dom kan skada en människa om han/hon gör något som ledaren inte vill. Som om dom vill säga "Se vad jag kan göra med dig om du inte gör som jag vill", när dom misshandlar andra människor. 

Jag tycker inte det är okej någonstans. Varför ska människor vara så maktberoende? Kan inte diktatorer se hur landet "mår"? Invånarna i landet går runt och är oroliga, och vet inte vad som ska hända. Kan inte ledarna se det? Jag förstår liksom inte hur dom tänker. Hur kan dom skada oskyldiga människor? Visserligen kanske dom inte är oskyldiga i ledarens ögon, men i alla andras så är dom oskyldiga. 

PROBLEMET - HUR SKULLE DET KUNNA LÖSAS?
Jag tror inte det är speciellt lätt att lösa detta problemet. Människor med makt vill oftast ha mera makt, och det är inte speciellt lätt att få diktatorerna att ge upp deras makthavande. Man skulle nog inte kunna gå och säga det till dom, direkt. Dom som regerar vill regera mera, och man skulle nog inte klara av att övertala dom att sluta om man inte skulle fängsla dom, eller liknande, på något sätt. 
Det skulle kanske till och med behövas något sådant stort för att få dom att sluta, men det kanske inte heller skulle gå. Antagligen så har endel diktatorer kontakter och vänner som på olika sätt skulle försöka få ut dom. Antagligen skulle döden bli deras väg bort från tronen. 



KÄLLOR:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kyros_II
http://www.humanrights.com/sv/what-are-human-rights/brief-history/cyrus-cylinder.html
http://www.humanrights.com/sv/what-are-human-rights/violations-of-human-rights/article-3.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar