måndag 3 mars 2014

OS / politik

OLYMPISKA SPELEN 1968 - MEXICO CITY


Under dom Olympiska Spelen i Mexico City 1968 skedde det endel politiska handlingar. Det är inte tillåtet att protestera mot eller föra fram en politisk åsikt under dom Olympiska Spelen, men det har det gjorts under många OS i alla fall. Faktiskt varenda gång, men endel gånger tydligare än andra.


Det politiska i det här spelet var en protest på prispallen. 
Under prisutdelningen för 200-meter så protesterade guld- och bronsmedaljörerna Tommie Smith och John Carlos mot dom svartas rättigheter genom att hålla upp en hand med en svart handske.
Peter Norman från Australien kom på andra plats, och han visade sitt stöd för "Black Power", som det kallas, genom att ha en symbol som stödde dom andra två pristagarna.

Som konsekvens för att Smith och Carlos protesterat på prispallen, som man inte får, fick först och främst inte ha kvar sina medaljer. Därefter skickades dom hem från till USA igen, och blev avstängda utav IOK.


Mina tankar. 
Jag tycker att det är tufft av dessa män att stå upp för sina åsikter, trots att dom vet om att man inte får. Antagligen visste dom om konsekvenserna till det dom gjorde.
Dom blev nog inte direkt älskade och hyllade av folket i USA när dom kom hem, och jag tror inte dom hade det speciellt kul hemma i USA sen.

Egentligen så tycker jag att det är rätt att dom protesterat för alla människors lika värde, så i det tycker jag inte att dom gjort fel. Men, eftersom att man faktiskt inte får protestera enligt reglerna så var det ju inte rätt att dom gjorde det under OS.





KÄLLOR
http://www.dn.se/nyheter/varlden/os-de-politiska-spelen/
http://hd.se/sport/2008/08/03/os-politik-sant/
http://www.sok.se/olympiskhistoria/olympiskaspel/olympiskaspel/mexicocity1968.5.18ea16851076df6362280009637.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Olympiska_sommarspelen_1968
http://en.wikipedia.org/wiki/1968_Olympics_Black_Power_salute

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar